Skip to content →

over

portret aureen

Hallo, ik ben …

Aureen Harthoorn. Van jongs af aan teken en schilder ik. Ik ben beeldend kunstenaar, illustrator én jeugdbibliothecaris.

Aureen als illustrator

Door mijn liefde voor het kinderboek ben ik zeer goed op de hoogte van de kinder- en jeugdliteratuur en ken ik de doelgroepen goed. Ik kan mij goed inleven voor wie de illustraties bedoeld zijn. Sfeer, humor en fantasie zijn mijn kracht. Ik wil kinderen laten genieten van het verhaal én van een tekening die het verhaal versterkt. Ik ben nieuwsgierig naar de schrijver, wat wil de schrijver vertellen? Wat past daar bij? Hoe kan ik de tekst nog sterker maken?

Op basis van de te illustreren tekst kies ik voor een stijl en techniek. Mijn tekenstijl kan schilderachtig, ijl of robuust zijn. Ik werk meestal met potlood, tekenpen, inkt, krijt en aquarelverf. 

Aureen als beeldend kunstenaar

De mens en zijn of haar lichaam heeft mij altijd gefascineerd. Daar ben ik niet origineel in. Al sinds de oudheid wordt het menselijk lichaam verbeeld. Een droom, geur, geluid of woord kan mij inspireren om een zoektocht te starten. Om het aura, de energie van het lichaam vast te leggen. Deze energie laat zich niet begrenzen door de kaders van het het papier. Maar probeert voortdurend hier over heen te gaan. Het dwingt de kijker om verder te kijken, om naar buiten te kijken.  

Schilderen en tekenen zijn voor mij gelijk aan elkaar. Ik werk regelmatig met verschillende materialen. De eigenschappen van het potlood, pastelkrijt, oliekrijt, houtskool en ballpoint zijn op dat moment op die plek van betekenis. Het papier is bij mijn schilderijen en tekeningen soms net zo belangrijk als de verf of de inkt. Het bubbelt, rafelt, er wordt in geknipt, op geplakt of als sjabloon gebruikt. 

In 2016 heb ik bij het Grafisch Atelier Haarlem de grafische technieken ontdekt. De inkt en de technieken dwingen mij tot een zorgvuldige compositie en opbouw van kleurlagen.  Maar desondanks gebeuren tijdens het mengen van de inkten en het drukproces weer veel onverwachte dingen.